Functieomschrijving Operator

Werken als operator

Een operator is een essentiële schakel binnen een productieomgeving. De taken van een operator zijn het bedienen, controleren en onderhouden van machines en apparatuur. Als operator ben je verantwoordelijk voor het bewaken van het productieproces, het identificeren en oplossen van storingen, en het waarborgen van de kwaliteit van de geproduceerde goederen. Je volgt strikte procedures en werkinstructies om efficiënte en veilige productie te garanderen. Daarnaast verzamel en rapporteer je gegevens over productieprestaties en afwijkingen. Een operator werkt vaak in teamverband en heeft nauw contact met andere afdelingen. Een proactieve houding, technisch inzicht en probleemoplossend vermogen zijn cruciaal voor deze functie. Ontdek de belangrijke rol van een operator in een productieomgeving.

Als operator kan het voorkomen dat je alleen toezicht houdt op het proces of zelf actief betrokken bent bij de productie. Hiernaast zijn er ook nog verschillende niveaus en verantwoordelijkheden toe te kennen aan de functie. Vaak wordt er gesproken over een operator A, operator B of operator C. De salarissen zijn afhankelijk van de sector waar je in werkt en jouw kennis en verantwoordelijkheid. TeqJob heef top alle niveaus vacatures openstaan. De meeste vacatures die wij open hebben staan zijn in de geneesmiddelen productie. Dit betekend dat er veel tijd besteed moet worden aan het schoonhouden van de werkomgeving en aan de administratie.

Wat doet een operator

Omkleden

Als je als operator in de geneesmiddelen productie werkt is een schone omgeving erg belangrijk. Je werkt bijna altijd met een overal, een mondkapje en een netje over je haar. Afhankelijk van de afdeling wordt hier meer of minder aandacht aan besteed.

Productie

Als operator bestuur je de machine voor het productieproces proces. De machine moet gevuld worden en vaak zal het gemaakte product weer verpakt moeten worden. Je verhelpt ook kleine storingen.

Schoonhouden

Een schone werkomgeving en opgeruimde werkomgeving is altijd belangrijk. Bij de productie van bijvoorbeeld voedingstoffen en medicijnen wordt hier erg veel aandacht een gegeven, hou hier rekening mee. 

Administratie

Bij de productie van goederen wordt er vaak gebruik gemaakt van GMP (Good manufacturing practice). Dit betekend dat er nauwkeurig wordt vastgelegd hoe en onder welke omstandigheden een product wordt gemaakt. 

Doorgroeimogelijkheden voor een operator

Als operator zijn er ruim voldoende doorgroeimogelijkheden. Door je werk goed te doen en cursussen of een opleiding te volgen kun je jouw kansen vergroten om door te groeien. Door de ervaring die je opdoet zal je vaker ingezet worden op complexere machines of processen. Doorgroeien naar teamleider is ook mogelijk als je voldoende kennis hebt en regelmatig leiding hebt gegeven. Hou er rekening mee dat er wel een flinke periode overheen kan gaan voor dat je groeit in je functie en dit hangt grotendeels af van jouw inzet. Als je niet wilt doorgroeien en je werk gewoon leuk vindt dan is dat natuurlijk ook prima, doorgroeien kan maar is geen verplichting.

Een baan als operator

Het werkgebied van TeqJob is Noord-Holland en Flevoland maar daarbuiten hebben we ook mogelijkheden omdat wij klanten in onze portefeuille hebben met een landelijk netwerk van vestigingen. Bij TeqJob vinden wij het belangrijk om goed te weten waar je naar op zoek bent want naast een vacature is het ook belangrijk om te weten “welke bedrijfscultuur bij je past. Omdat wij goede contact onderhouden met onze klanten en vaak al jaren zaken doen met elkaar kunnen wij jou ook op dat vlak ondersteunen. Ben je overtuigd, laat dan je CV bij ons achter of reageer op één van onze vacatures als operator.

34X

TeqJob bestaat nu 5 jaar en wij hebben 34 operators geassisteerd bij het vinden van een passende baan.

48X

In Noord-Holland en Flevoland hebben wij 48 actieve klanten in de productietechniek en de machinebouw waar wij jouw profiel onder de aandacht kunnen brengen.

1X

Je hoeft je maar 1x in te schrijven en wij gaan voor je aan de slag. Inschrijven

Hoe wordt je een operator

Het instapniveau voor een operator is MBO-2 niveau, er is ook een specifieke opleiding voor operators dat is het VAPRO, deze opleiding kan je volgen via het ROC. Je hebt een VAPRO A (zelfstandig operator), B (allround operator) en C (leidinggevende operator) opleiding, dit komt overeen met MBO 2, 3 en 4 niveau. Vapro is een beroep specifieke opleiding waarbij je kennis opdoet van de procestechniek. Als je een andere MBO opleiding gedaan hebt en je interesse ligt in de procestechniek dan kan je vaak op verglijkbaar niveau instromen. Op termijn is een VAPRO opleiding wel wenselijk.

Ontwikkelen als operator

Een machine-operator of machinebediener is verantwoordelijk voor de machine. Je controleert of de machine goed zijn werk doet, vult deze met materialen en je verhelpt klein storingen. Dit is voor een operator niveau A.

Op niveau B, bedien- en controleer je meerdere machines of processen, dit noemen we een procesoperator. In de meeste gevallen weet je grotere storingen zelf op te lossen.

Een operator C is een leidinggevende operator en je bent hoofdverantwoordelijk voor verschillende productieprocessen. Vaak ben je hierbij ook verantwoordelijk voor de planning en overleg je met de logistiek de materialen die geleverd moeten worden om het productieproces vlot te kunnen laten verlopen.

Een volgende stap in je carrière zou teamleider kunnen zijn, dit is een functie op MBO+ of HBO niveau.

Zoek je een baan als operator

TeqJob heeft altijd openstaande vacatures voor operators. Afhankelijk van jouw opleiding, kennis en interesse hebben wij mogelijkheden in verschillende sectoren. Neem direct telefonisch contact met ons op via 020-210 1500 of schrijf je in. Wij gaan altijd eerst met elkaar in gesprek en bepalen dan samen de mogelijkheden. Alle vacatures van TeqJob hebben als uitgangspunt een vast dienstverband. Afhankelijk van de klant kan dit per direct of na een detavast periode.

het salaris van een operator

Het salaris van een machineoperator start bij ongeveer € 2.100,- bruto per maand als je 40 uur per week werkt. Bij het toezien op hele complexe processen in de industrie kan je wel tot € 4.500,- bruto per maand verdienen maar dan heb je veel kennis van het proces, weet je welke beslissingen je moet nemen ook als er iets niet goed gaat. Een andere factor die belangrijk is voor je salaris is een ploegentoeslag, als je in een 5 ploegendienst werkt kan je wel 30% meer salaris verdienen. Maar dan werk je ook in het weekend en in de nachtdienst.

welk salaris ga jij verdienen

Informatie

TeqJob Engineering & Management is de specialist in het bemiddelen van personeel binnen de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en industriële automatisering. Wij zijn actief in de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. KvK nummer: 70393958 / BTW nummer: NL002130149B06
Neem Contact op
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram